ТЕМУ ПІДКАЗАВ ЧИТАЧ

липень, 2017

 

ЯК ІНОЗЕМЦЮ ПРИДБАТИ ЖИТЛОВИЙ БУДИНОК ТА ПРИСАДИБНУ ДІЛЯНКУ,
ЯКА СКЛАДАЄТЬСЯ З ДВОХ — З ЦІЛЬОВИМ ПРИЗНАЧЕННЯМ ДЛЯ ОЖБ ТА ОСГ?
       

         Статтею 81 ЗКУ встановлено, що іноземці та особи без громадянства можуть набувати право власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів,
а також на земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів,
на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, що належать їм на праві приватної власності. 

       Право власності на земельні ділянки іноземці та особи без громадянства можуть набувати у разі:

а) придбання за договором купівлі-­продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно­правовими угодами;

б) викупу земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, що належать їм на праві власності;

в) прийняття спадщини.

       Однак, землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню.

       Тому іноземець чи особа без громадянства має право придбати у власність житловий будинок та присадибну земельну ділянку. Присадибна земельна ділянка — це ділянка з цільовим призначенням «для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд» (ОЖБ), яка відноситься до земель житлової та громадської забудови.

       Земельна ділянка для ведення особистого селянського господарства — це земельна ділянка сільгосппризначення, яка не може придбаватися іноземцями та особами без громадянства.

       Так сталося, що у більшості випадків у минулому це була єдина присадибна земельна ділянка, однак, оскільки земельним законодавством визначені граничні розміри земельних ділянок, у тому числі і присадибних, які можуть безоплатно передаватися у приватну власність громадянам України, то надлишок площі такої ділянки приватизовувався за іншим цільовим призначенням — до 2002 року для ведення особистого підсобного господарства (ОПГ), а з 2002 року — для ведення особистого селянського господарства (ОСГ). Тому, якщо іноземець або особа без громадянства має намір придбати житловий будинок та всю земельну ділянку біля будинку, то це може бути здійснено кількома шляхами.

1-Й ШЛЯХ:

       До продажу власник будинку та земельних ділянок ініціює зміну цільового призначення однієї з них — призначеної для ОСГ на ОЖБ. Тобто, власник без погодження із місцевою радою замовляє проект відведення земельної ділянки для зміни її цільового призначення та подає на затвердження до ради. Рада затверджує проект відведення та змінює цільове призначення земельної ділянки з ОСГ на ОЖБ. Потім він за техдокументацією об’єднує ці ділянки в одну і продає вже єдину ділянку разом з житловим будинком, або ж продає іноземцю житловий будинок і дві земельні ділянки для ОЖБ.

2-Й ШЛЯХ:

       Якщо власник земельної ділянки не бажає змінювати цільове призначення земельної ділянки для ОСГ або таке відчуження проводиться у терміновому порядку, то укладається угода про перехід права власності на житловий будинок та земельну ділянку для ОЖБ. Щодо земельної ділянки, призначеної для ОСГ: укладається безстроковий договір емфітевзису з можливою разовою оплатою на весь термін користування. При цьому нагадаю, що право емфітевзису може відчужуватися емфітевтом (користувачем), а також це право спадкується.

3-Й ШЛЯХ:

       Відчужується житловий будинок та земельна ділянка для ОЖБ. Від земельної ділянки, призначеної для ОСГ, власник відмовляється у порядку, передбаченому статтею 142 Земельного кодексу України. Потім іноземець може орендувати в місцевої ради земельну ділянку для ОСГ, укласти договір емфітевзису або ж звернутися до ради за дозволом щодо надання дозволу на розробку проекту її відведення для викупу із зміною цільового призначення та подальшого об’єднання з придбаною раніше земельною ділянкою для ОЖБ.

 

«Землевпорядний вісник» № 7 2017