ДЕРЖЗЕМАГЕНТСТВО УКРАЇНИ ІНФОРМУЄ

травень, 2014

НОВИНИ ЗАКОНОПРОЕКТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

У період з 1 березня по 30 квітня 2014 року суб'єктами законодавчої ініціативи внесено до Верховної Ради України VII скликання 11 проектів законів України, які стосуються регулювання земельних відносин. 

  1. Законопроектом «Про внесення змін до Земельного і Лісового кодексів України щодо утримання охоронних зон об'єктів передачі електричної енергії» (реєстр. № 4436 від 13.03.2014), внесеним народними депутатами України Г. І. Грубою, В. І. Турмановим, В. І. Ковачем та О. Б. Мирним, запропоновано привести у відповідність до законів України «Про електроенергетику» та «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів» норми Земельного та Лісового кодексів України, зокрема, передбачається внести зміни до частини третьої статті 76 Земельного кодексу України, відповідно до яких уздовж повітряних і кабельних ліній електропередачі та навколо трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв установлюються охоронні зони відповідно до законодавства. На думку авторів, прийняття проекту Закону дозволить упорядкувати дії електропередавальних організацій та суб'єктів господарювання щодо охоронних зон об'єктів передачі електричної енергії.

  2. Законопроектом «Про внесення змін до Лісового кодексу України та Земельного кодексу України» (щодо посилення заходів по охороні лісів)» (реєстр. № 4568 від 26.03.2014), внесеним народним депутатом України О. М. Сікорою, запропоновано внести зміни до низки статей Лісового та статті 56 Земельного кодексів України з метою відміни купівлі у приватну власність державних лісів. Зокрема, передбачається виключення положення щодо можливості передачі ділянок лісогосподарського призначення у приватну власність громадянам та юридичним особам безоплатно або за плату загальною площею до 5 гектарів у складі угідь селянських, фермерських та інших господарств. Також пропонується виключити із повноваження Кабінету Міністрів України передачу у власність та надання в постійне користування для нелісогосподарських потреб земельних лісових ділянок площею більш як 1 гектар, що перебувають у державній власності. На думку автора, прийняття проекту Закону дозволить покращити охорону зелених зон міст і населених пунктів, водоохоронних, гірських та ґрунтозахисних категорій лісів, сприятиме захисту ґрунту, водоймищ, захисту карпатського та кримського регіонів від повеней та зсувів, а також боротьбі з корупцією.

  3. Законопроектом «Про внесення змін до Прикінцевих положень Закону України «Про Державний земельний кадастр» (щодо державної реєстрації права власності на земельні ділянки за межами населених пунктів)» (реєстр. № 4617 від 01.04.2014), внесеним народним депутатом України О. М. Сікорою, пропонуються зміни до пункту 7 статті 28-1 розділу VII Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про Державний земельний кадастр» з метою надання дозволу на інвентаризацію земель та можливості затвердження матеріалів інвентаризації обласним державним адміністраціям щодо земель, які належать містам обласного підпорядкування і знаходяться за межами цих населених пунктів. На думку автора, такі зміни дозволять зняти неврегульовану чинним законодавством проблему стосовно міст обласного підпорядкування, в яких відсутні районні державні адміністрації, що сприятиме зменшенню рівня корупції у земельній сфері.

  4. Законопроектом «Про внесення змін до статті 156 Земельного кодексу України щодо звільнення установ природно-заповідного фонду від відшкодування збитків землекористувачам» (реєстр. № 4619 від 01.04.2014), внесеним народним депутатом України О. М. Бригинцем, запропоновано доповнити статтю 156 Земельного кодексу України нормою, відповідно до якої від відшкодування збитків звільняються природні заповідники, біосферні заповідники, національні природні парки та ботанічні сади загальнодержавного значення, землі яких вилучено у підприємств, установ та організацій державної форми власності і надано їм у постійне користування. На думку автора, прийняття проекту Закону дозволить зменшити фінансове навантаження на Державний бюджет України під час набуття права користування земельними ділянками установами природно-заповідного фонду.

  5. Законопроектом «Про внесення змін до Закону України «Про оцінку земель» (щодо оцінки земель за межами населеного пункту міст обласного підпорядкування)» (реєстр. № 4657 від 08.04.2014), внесеним народним депутатом України О. М. Сікорою, запропоновано шляхом зміни до частини другої статті 23 Закону України «Про оцінку земель» надати право міським радам затверджувати технічну документацію з бонітування ґрунтів, економічної оцінки земель та нормативної грошової оцінки земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів в містах обласного підпорядкування, які не мають районних рад. На думку автора, вирішення цієї проблеми зменшить рівень корупції, яка виникає тоді, коли будь-які питання є неврегульованими законодавчо, що дозволяє їх різне, суб'єктивне трактування посадовими особами.

  6. Законопроектом «Про внесення змін до статті 186-1 Земельного кодексу України» (щодо спрощення процедури погодження проекту землеустрою) (реєстр. №4680 від 10.04.2014), внесеним народним депутатом України Д. Ю. Шпеновим, запропоновано доповнити новою частиною статтю 186-1 Земельного кодексу України, відповідно до якої у висновку про відмову погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, органами, зазначеними в частинах першій — третій цієї статті, має бути надано вичерпний перелік недоліків проекту землеустрою та розумний строк для усунення таких недоліків (який за письмовим проханням розробника проекту може бути продовжений). Органами, зазначеними в частинах першій — третій цієї статті, може бути відмовлено у погодженні проекту землеустрою лише у разі якщо не усунуті недоліки, на яких було наголошено у попередньому висновку. Не можна відмовити у погодженні проекту землеустрою з інших причин чи вказати інші недоліки. На думку автора, прийняття проекту Закону надасть можливість прискорити процедуру реалізації прав громадян на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності та унеможливить затягування процесу погодження проектів землеустрою.

  7. Законопроектом «Про внесення змін до статті 266 Податкового кодексу України щодо приведення його норм до вимог земельного законодавства України» (реєстр. № 4709 від 15.04.2014), внесеним народним депутатом України К. А. Бондарєвим, запропоновано внести зміни до пункту 266.1 статті 266 Податкового кодексу України, якими виключається положення про «спеціально відведені автостоянки», а також встановлюється, що земельні ділянки для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів передаються за рішенням сільської, селищної або міської ради відповідно до вимог Земельного кодексу України. На думку автора, прийняття проекту Закону сприятиме усуненню невідповідності норм податкового законодавства України з нормами земельного законодавства України, що в свою чергу забезпечить використання земельних ділянок у межах правового поля і відповідно до вимог Земельного кодексу України.

  8. Законопроектом «Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення доступу до інформації про речові права на нерухоме майно з метою запобігання корупції та захисту права власності» (реєстр. № 4728 від 16.04.2014), внесеним народними депутатами України В. В. Чумаком, О. П. Продан, Ю. Б. Дерев'янком та іншими, пропонується викласти в новій редакції статтю 28 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», а також окремі положення статей 36 та 38 Закону України «Про Державний земельний кадастр». Зокрема, змінами до Закону України «Про Державний земельний кадастр» передбачається розширення переліку відомостей, що оприлюднюються на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, включаючи відомості про земельні ділянки, передбачені статтею 15 цього Закону, а також відомості про суб'єктів права власності та суб'єктів іншого речового права на земельні ділянки. Крім того, передбачається, що доступ до зазначених відомостей Державного земельного кадастру здійснюватиметься за умови попередньої реєстрації користувача на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, та надання користувачем відомостей про власні прізвище, ім'я та по батькові (у разі наявності), реєстраційний номер облікової картки платника податків, серію та номер паспорта громадянина України чи реквізити іншого документа, що посвідчує особу. Також встановлюється, що на отримання відомостей з Державного земельного кадастру про земельну ділянку у формі витягу мають право будь-які фізичні та юридичні особи. На думку авторів, прийняття проекту Закону сприятиме посиленню захисту права власності, зниженню рівня корупції та дотриманню права на доступ до інформації.

  9. Законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо передачі повноважень із розпорядження землями державної власності на місцевий рівень» (реєстр. № 4758 від 24.04.2014), внесеним народним депутатом України Д. С. Омельяновичем, пропонується внести зміни до Земельного кодексу України, законів України «Про Державний земельний кадастр» та «Про банки і банківську діяльність». Відповідно до цих змін передбачається передати повноваження з розпорядження усіма землями державної власності, які знаходяться у межах районів, районним державним адміністраціям. Крім того, виключаються положення із законодавства щодо формування статутного капіталу Державного земельного банку за рахунок земель державної власності. На думку автора, прийняття проекту Закону дозволить оптимізувати механізм управління землями державної власності шляхом передачі управлінських функцій на місцевий рівень і, як наслідок, доступ громадян та юридичних осіб до земельних ресурсів буде суттєво спрощений, а районні державні адміністрації отримають реальну можливість для планування розвитку територій та залучення інвестицій.

  10. Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (реєстр. № 4784 від 25.04.2014), внесений Кабінетом Міністрів України, спрямований на забезпечення виконання зобов'язань української сторони перед міжнародними фінансовими організації в частині щодо перегляду концепції подальшого функціонування Державного земельного банку. З цією метою пропонується вилучити із Земельного кодексу України та Закону України «Про банки та банківську діяльність» норми, які регламентують діяльність Державного земельного банку як банківської установи, а також пропонується доручити Кабінету Міністрів України вжити заходів щодо ліквідації Державного земельного банку.

  11. Законопроектом «Про внесення змін до статті 122 Земельного кодексу України щодо надання районним та міським територіальним органам виконавчої влади з питань земельних ресурсів права передавати у власність або користування землі сільськогосподарського призначення, які перебувають у державній власності» (реєстр. № 4796 від 30.04.2014), внесеним народним депутатом України В. М. Ничипоренком, пропонується шляхом внесення змін до статті 122 Земельного кодексу України розмежувати повноваження між територіальними органами виконавчої влади з питань земельних ресурсів. Так, встановлюється, що обласний територіальний орган центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів передає у власність або користування земельні ділянки сільськогосподарського призначення для всіх потреб у межах області із земель державної власності, що не входять до складу певного району, а районний, міський територіальни й орган центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів передає земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності у власність або в користування для всіх потреб у межах району, міста, крім випадків визначених частиною восьмою цієї статті. На думку автора, такі зміни приводять законодавство у відповідність до Конституції України та сприятимуть задоволенню потреб громадян в оперативному вирішенні питання передачі зазначених земельних ділянок у власність або користування.

     

Відділ взаємодії з Верховною Радою України та
Адміністрацією Президента України Держземагентства України

 

«Землевпорядний вісник» № 5 2014 р.